„Spalvoti vėjai“ vis dar šėlsta

   Spalvotų vėjų vasaros aidai ilgais rudens vakarais iš Mociškių kaimo vis dar atklysta į Natkiškius, kur rugpjūčio 26-29 dienomis Natkiškių kaimo ir Natkiškių Zosės Petraitienės pagrindinės mokyklos bendruomenės įgyvendino vietos projektą „Spalvotų vėjų vasara“. Šio projekto tikslas buvo susieti neformalųjį švietimą kaime su vaikų ir jaunimo įtraukimu į vietos bendruomenės organizuojamas veiklas.

   Keturias dienas vaikai tobulino bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, atrado dar neatrastus savo talentus ir gyvenimo vertybes, mokėsi pažinti gamtą ir gyvūnus, ugdėsi pilietinę atsakomybę ir pareigą, keliavo, pramogavo.

   Pirmoji stovyklos diena – „Spalvotų vėjų diena“. Atvykę į stovyklą, mokiniai įsikūrė jaukiuose ir svetinguose Mociškių polivarko šeimininkų namuose. Sveikatos priežiūros specialistė pravedė  pirmosios pagalbos pamokėlę. Stovyklautojai susikūrė taisykles, kurių buvo privalu laikytis visiems projekto dalyviams.Vyko iškilmingas stovyklos atidarymas, teritoriją papuošė „spalvoti vėjai“, o dalyviai vienas kitam užrišo simbolines spalvotas juosteles ir palinkėjo spalvotų ir šiltų vėjų.

Vakare vyko įvairūs konkursai, visus suvienijo vasaros dangaus ir žvaigždžių stebėjimas, netilo  juokas ir šurmulys, o stovyklos teritoriją papuošė spalvoti malūnėliai.

   Ankstų antrosios dienos – Žaliadienio – rytą  išvykome į Anykščius. Aplankėme Liudiškių piliakalnį, įkopėme į „Laimės žiburį“, pasivaikščiojome medžių lajų taku, pagerbėme prie Puntuko akmens lakūnų atminimą, gėrėjomės iš Anykščių bažnyčios bokšto atsivėrusia miesto panorama… Bet didžiausią ir nepakartojamą įspūdį paliko Anykščių Safaris. Sėdę į visureigius, išvykome į kelionę po Safari. Aptvertame 50 hektarų kalvų, miškelių, pelkių parke radome daugiau nei 150 gyvūnų – čia laisvai ganėsi danielių kaimenė, lakstė juodieji afrikos stručiai, ramiai žolę rupšnojo Highlando raguočiai ir išdykavo lamos. „Svetingiausiai“ priėmė stručiai, kurie vis kaišiojo galvas pro automobilių langus ir reikalvo vaišių. Į stovyklą grįžome vėlų vakarą, kur mūsų laukė iškūrenta pirtis ir paruoštas maudynėms kubilas, o Žaliadienį vainikavo žali vėjo malūnėliai.

   Raudonadienis-tai sporto diena. Įveikę nenorą ir baimes, pasinaudoję paskutiniais vasaros teikiamais malonumais išplaukėme baidarėmis Jūros upe. Daugumai tai buvo pirmasis plaukimas, todėl ir baidarės iš pradžių neklausė ir irklavom ne į tą upės krantą, kur reikėjo, bet visi įveikėme 8 kilometrų atstumą. Po pietų vyko įvairios sportinės varžybos, o vakare, prie laužo, netilo gitarų garsai, iki išnaktų skambėjo dainos, sukosi raudoni vėjo malūnėliai.

   Margadienis pasipuošė meniniais akcentais ir netikėtais siurprizais. Po dailės pamokėlių ir muzikos terapijos į stovyklą atvyko fizikos mokytojas su savo augintiniais. Vaikų drąsą patikrino smauglys, kukurūzinis žaltys, driežas ir kiti, jau daug malonesni, gyvūnėliai. Užduoti klausimai privertė mokytoją pasukti galvą ieškant teisingo atsakymo.

   Stovyklai skirtas laikas pamažu tirpo, artėjo laikas ruoštis namo.

  „Turėjom nuostabų laiką, dar labiau vieni kitus pažinom, susibičiuliavom, įdomi ir turininga veikla, nerealūs mūsų mokytojai – stovyklos vadovai, puikios gyvenimo sąlygos, skanus maistas“,- rašė vaikai atsiliepimuose, o jų vis daugėjo ir daugėjo, nes kiekvienas turėjo ką pasakyti. Išsiskirti nebuvo sunku, nes visi žinojom, jog projektas „Spalvotų vėjų vasara“ nesibaigė – vėl susitiksim, tik jau  kitą vasarą, gal kitu laiku, bet vėl toje pačioje vietoje… Vėl siaus vasaros vėjai, tik spalva jų  bus kita, o ir mes  dar labiau paūgėję.

 Natkiškių kaimo bendruomenės ir Natkiškių Zosės Petraitienės pagrindinės mokyklos informacija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *